Hem VÀggmÄlning
Elvis Presly och M/S Bonn PDF Skriv ut E-postadress
Skrivet av Michael Stenqvist   
2016-01-19 10:02

NöjesbĂ„ten M/S Bonn kĂ€nd frĂ„n Elvis Presleys filmen G.I Blues" fanns som Nattklubb vid Östra piren i Karlshamn i mĂ„nga Ă„r!

Den har trafikerat Rhen som turistbÄt, utgjort dansgolv och Nattclub i Karlshamn och varit filmrekvisita i en film med en av vÀrldens största artister genom tiderna, Elvis
Presley. En yankee med takter i". Eller original titel G.I Blues. .Den byggdes som flodÄngare 1938 med namnet M/S Prins Bernhard och dess historia Àr kantad med anekdoter, dramatik ,konkurser och bomdÄd.

Men vi tar det frÄn början!

En varm sommardag för omkring 20 Ă„r sedan kom det in tvĂ„ mycket glada och trevliga kvinnor i 60 Ă„rs Ă„ldern pĂ„ Sydöstrans redaktion i Karlshamn dĂ€r jag som sĂ„ mĂ„nga andra sommrar jobbade som fotograf .Kvinnorna som kom frĂ„n Karlskrona undrade om vi inte skrivit om "Elvis Presleys BĂ„t"?som dĂ„ lĂ„g vid Östra Piren i Karlshamn!!.

NÀ sa vi och skrattade har han varit hÀr??Elvis Presley??

NöjesbÄten sÄ klart!!Den Àr ju med i Elvis filmen GI Blues ,sa kvinnorna och skrattade, det vet vÀl alla !Vi har sett filmen massor av gÄnger pÄ video !! Sa de kÀcka damerna skriv om den det Àr det vi vill lÀsa om i tidningen , NÀ nu mÄste vi hem till Elvis sa den ena kvinnan med ett skratt ,katten alltsÄ !Den Àr ju
sjÀlv hemma..! Och sÄ försvann de in i stor amerikanare parkerad utanför redaktionen med en ung manlig chaufför bakom ratten!

 

Vilken historia tÀnkte vi!
Elvis Presley i Karlshamn !

Det hÀr mÄste vi ju kolla!

Kollegan Anna ringer till

Göran Olsson pÄ Cityfastigheter som var delÀgare
i NöjesbÄten M/s Bonn i
flera Är, och han kÀnner till historien om Elvisfilmen.
Första filmen efter lumpen
– Filmen heter ” GI Blues” eller pĂ„ svenska ”En yankee med takter i”.
Fillmen startar i en hamn i Tyskland och bÄten syns dÀr den
ligger bland en massa andra bÄtar dÀr.
Filmen gjordes 1960 och var Elvis Presleys första film efter vÀrnplikten.
PÄ den tiden gick NöjesbÄten som flodÄngare pÄ Rhenfloden och hette
Prins Bernhard. Den var i trafik i Tyskland mellan 1938 och 1984 och
sedan togs den in pÄ varv i NederlÀnderna. DÀrifrÄn köptes bÄten och
flyttades till Karlshamn.
– I filmen ser man nĂ€r Elvis och hans motspelerska Juliet Prowse
bakifrÄn nÀr de stiger pÄ bÄten. I nÀsta romantiska scen sitter de pÄ
bÄten.Den mest kÀnda lÄten i filmen Àr Wooden Heart.

Göran Olsson tycker att det Àr hörlig nostalgi att se filmen och Elvis Presley ombord pÄ NöjesbÄten M/S Bonn.

Han tror inte att det Àr sÄ mÄnga som vet om att Elvis varit pÄ bÄten
över huvud taget.
– Jag Ă€r nĂ€stan sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r Elvis som stiger pĂ„ bĂ„ten i
filmen. Det Àr svÄrt att tro att det skulle vara en stand in nÀr man
har sett filmen.
Men Vem var pÄ bÄten vad det Elvis?
Vad som Ă€r helt klart Ă€r att NöjesbĂ„ten Ă€r med i filmen ” GI Blues”.
Vad som Àr mindre klart Àr om det verkligen var Elvis Presley eller en
stand in som steg pÄ bÄten i filmen..

Nu sÄ mÄste vi fÄ veta sanningen!

Vi ringde till en av de fÄ svenskar som trÀffat Elvis, Börje Lundberg som jobbat 35 Är pÄ tidningen Expressen .VÀxel telefonist tjejen pÄ Expressen sa att Börje Àr lite svÄr att fÄ tag pÄ.. Men nÀr hon hörde att de gÀllde Elvis Presley sÄ kopplade hon glatt vidare samtalet till Börje Lundberg ,som snÀllt tog sig tid med oss trots att nya barnbarnet var pÄ vÀg nÀr som helst !

Börje Lundberg berÀttade för oss!

I filmen kommer Elvis till bÄten i en cabriolet och gÄr ombord för att starta en nattklubb.Men det Àr inte Elvis utan en "stand in" man ser.
– Filmteamet Ă„kte ner till Tyskland och filmade nĂ„gra inklippsscener
dÀr. Elvis gjorde lumpen i Tyskland dÄ som han till större delen tillbringade i den vÀsttyska staden Bad Nauheim och fick inte permission för
att vara med i de scenerna, sÀger han.
– Även om han var en vĂ€rldsstjĂ€rna fick han ingen som helst
sÀrbehandling under vÀrnplikten. Scenerna dÀr man ser hans ansikte Àr gjorda i USA.

I filmens trix vÀrld kan allt hÀnda! 
Det Àr ju ÀndÄ hÀrligt att se "Elvis" och NöjesbÄten under ca 10 minuter i filmen!

Börje Lundberg Àr bla författare till boken "Elvis Kung av Sverige", han Àr Elvis-expert, efterfrÄgad föredragshÄllare och hÀngiven samlare av det mesta med anknytning till The King. Börje trÀffade Àven Elvis Presley sjÀlv Är 1973 i Las Vegas..

Börje berÀttar i boken.

En av mÄnga mÀrkligheter med Elvis Àr hans sensationellt mÄnga beröringspunkter med Sverige!

Han var nÀra att fÄ en svensk fru. Hans favoritsÄng var svensk. En svensk flicka kallade han "Sweden". Han hade en svensk pianist. En ung svensk flicka brevvÀxlade med Elvis. TvÄ svenska affÀrsmÀn försökte locka Elvis till Sverige med hjÀlp av vÀrldens största dalahÀst... och mycket, mycket mera. Kan man hitta i Börje Lundbergs bok.

Och det mÀrkliga fortsÀtter ..PÄ
entrévÄningen i vÄrt museeum finns ett rum dÀr en imponerande pjÀs stÄr uppstÀlld. Det Àr motorn som satt i M/S Bonn, som baxats in i museet. 
Helge Olsson vĂ„r fd hedersordförande som tyvĂ€rr inte finns med oss lĂ€ngre berĂ€ttade för mig för mĂ„nga Ă„r sedan ,att i april 1988 hĂ€mtades en av de tvĂ„ motorer frĂ„n ”BONN”, ( NöjesbĂ„ten), som museet fĂ„tt överta att anvĂ€nda som museiföremĂ„l i det nybyggda maskinrummet .

Under senaste Ă„ren sĂ„ har arbetet fortsatt .Tack vare skickliga medarbetare och medlemmar frĂ„n museet med hjĂ€lp av bidrag frĂ„n Riksantikkvarieämbetets bidrag till arbetslivsmuseer .SĂ„ har vi fĂ„tt en oroligt fint maskinrum.

DÀr besökarna fÄr en autentisk kÀnsla av hur det var att arbeta i ett maskinrum pÄ fartyg.

– Vi har tagit fram en teknisk lösning sĂ„ att man ska kunna uppleva hur det Ă€r nĂ€r motorn startar, berĂ€ttar vĂ„r kassör och tekniker Bosse Ringdahl.

Och om vill ni uppleva de skönt hÀrliga tonerna frÄn motorljudet och motorn frÄn "Elvis fartyget" SÄ varmt vÀlkommen till Blekinge Sjöfartsmuseum

Texter:Michael Stenqvist

Foto:FilmbolagetParamount Pictures pressbilder.
Michael Stenqvist (NöjesbÄten )

Vad hÀnde med NöjesbÄten?och
Var tog den vÀgen?

ElvisbÄten har inte sjunkit trots flera bomdÄd och stora konkurser.

.Sedan hösten 2008 har den i Malmö legat förtöjd nere i hamnen, vid Skeppsbron nÀra den gamla flygbÄtsterminalen under sitt orginalnamn M/S Prins Bernhard (Namnet den fick för att hedra den tyskfödd HollÀndska prinsen) har den fungerat som nattklubbs- och restaurangbÄt med ett exklusivt champagnerum.

Minst fyra SprÀng och bomb attentat mot ElvisbÄten under Ären har intrÀffat senast i Oktober 2014. DÄ det var vid halv tvÄ pÄ natten som en sprÀngladdning detonerade vid Prins Bernhards entré. Explosionen gav eko över en stor del av innerstaden. BÄtens entrédörr förstördes och Àven flera fönsterrutor vid en fastighet i nÀrheten krossade
. I november 2011 detonerade en sprÀngladdning vid ocksÄ vid entré dörrenl, och tvÄ gÄnger till har polisen kallats dit. I september 2010 kastade nÄgon en molotovcocktail mot bÄten vid kajen i Malmö.

Pistol bevÀpnad man med skarpladdat vapen ombord.

I KvÀllsposten den 26 juli 2015 skriver tidningen sÄ hÀr:

Under natten mot söndag var det oroligt pÄ nöjesbÄten Prins Bernhard i Malmö.

En man i 25-ÄrsÄldern avvisades av ordningsvakterna och tumult uppstod.

NÀr polisen kom till platsen kontrollerade de mannens vÀska. DÀr fann de ett skarpladdat vapen.

– Man undrar ju vad en person ska göra med ett skarpladdat vapen pĂ„ en nattklubb, sĂ€ger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral till KvĂ€llsposten .

StÀmd pÄ över 5 miljoner!

SchlagerstjĂ€rnan Mats Söderlund, kĂ€nd som "GĂŒnther", engagerades av Malmökrogen och skulle fĂ„ lön och procent av intĂ€kterna. Han stĂ€mmer förre affĂ€rspartner och krĂ€ver över fem miljoner kronor i ersĂ€ttning.

Flera konkurser

Under sitt första Är i Malmö gjorde bolaget en förlust pÄ 10 miljoner kronor, enligt Ärsredovisningen. Bolaget hade ochsÄ över 100 betalningsanmÀrkningar och skulder pÄ omkring 20 miljoner kronor,

Samtidigt lades följande meddelande ut pÄ Pins Bernhards hemsida:
"VÄra kÀra underbara gÀster. Vi har under Januari kÀmpat hÄrt för att hÄlla Prinsen flytande men nu rÀcker tyvÀrr inte krafterna till lÀngre. Nattklubben Àr hÀrmed stÀngd med oviss framtid och vi kan inget annat 
Àn att tacka er allihopa för vÀrldens bÀsta publik och dem fantastiska nÀtter vi har haft tillsammans.

Även detta klarde "ElvisbĂ„ten "och
lever vidare med nya krögare!
http://prinsbernhard.se/

KÀllor: Fakta kontroll .Presstext samt Sydsvenskan. Sydöstrans arkiv. Paramount Pictures arkiv.

Fakta om filmen G.I Blues

GI BLUES

Orginaltitel: GI Blues
Svensk Titel: En Yankee Med Takter I
PremiÀr: I USA den 23:e November 1960. 
PremiÀr: I Sverige 26 Dec. 1960 
Filmbolag: Paramount Pictures 
Producent: Hal B Wallis 
Regissör: Norman Taurog

I GI Blues spelar Elvis en vÀrnpliktig vid namn Tulsa Mc Lean, och precis som I verkliga livet skickas han till VÀsttyskland för att göra sin vÀrnplikt. Tillsammans med tvÄ kompisar hoppas Tulsa kunna öppna nattklubb efter avslutad utbildning. För att tjÀna lite extra pengar sÀtts ett stort vad i gÄng som gÄr ut pÄ att Tulsa skall charma en nattklubbsdanserska som har rykte om sig att vara ett riktigt isberg. Danserskan spelas av Juliet Prowse, som kuriosa kan sÀgas att hon vid detta tillfÀlle dejtade Frank Sinatra. Allt gÄr emellertid inte som planerat, Tulsa förÀlskar sig, och vi fÄr bla. se Elvis som barnvakt.

. Alla upptagningarna gjordes pÄ Paramounts studio omrÄde, men för att göra det hela mera autentiskt skickades ett kamerateam till Tyskland för att filma utomhusscener. För att visa fram den nye "polerade" Elvis sÄ lÀt man kÀndisar besöka inspelningen. Bland de som kom var kungen och drottningen av Nepal och de nordiska prinsessorna Margaretha frÄn Sverige, Astrid frÄn Norge och Margerethe frÄn Danmark. Tre uppsÀttningar tvillingar anvÀndes för barnscenerna eftersom det enligt californisk lag Àr förbjudet för ett barn att arbeta mer Àn tvÄ timmar om dagen framför en kamera. Vid premiÀren pÄ GI Blues i Mexico City uppstod det kravaller och biografen vandaliserades, efter detta tilltag förbjöd den Mexicanska regeringen visning av Elvisfilmer för all framtid.N

 

Texter: Michael Stenqvist

Senast uppdaterad 2016-01-19 10:49
 

Östra Hamnsidan i Karlshamn

ostra_hamnen.jpg

BĂ€rgad keps

MÀsterlotsen Jarl Lindh lÀmnade över en liten trevlig gÄva till oss pÄ Blekinge Sjöfartsmuseum,en sjömans keps som tappades i havet frÄn en person pÄ en engelsk fregatt under ett flottbesök i Karlskrona under tidigt sjuttiotal.LotsbÄtens personal " bÀrgade" kepsen och fick behÄlla den som bÀrgarlön!! DÀr den togs tillvara av Jarl Lindh som vÄrdat den under alla Är har nu skÀnkt den till vÄrt museum. Tack sÄ mycket Jalle för en trevlig gÄva.

Borre

borre.jpg

eXTReMe Tracker